2016-12-14

Tillinger Péter – Könyvek
Petrőczi Éva – Könyvajánló
Füsti Molnár Szilveszter – Sárospataki szálláshely
Fekete Ágnes – Ésaiás 40,3-4

Áldás békesség! Szeretettel köszöntjük hallgatóinkat, Fekete Ágnes vagyok.
Egy vicces mondatot hallottam a minap: Nyakunkon a karácsony, pedig a szívünkben kellene lennie. Érdekes kérdés, hogy valamit hol érzékelünk. Néha a gyomrunkban, néha a lábunkban, és nagyon sokszor a vállunkon, a nyakunkban van az élet. Járjuk a boltokat, és keresgélünk. Régen nálunk gyakori ajándék volt a könyv. Még most is igyekszem arra, hogy egy-egy szép kiadványt ajándékozzak barátaimnak, családomnak, de fájó szívvel látom, hogy különösen a gyerekek már nem nagyon örülnek ennek. Most ellátogatunk egy különlegesen szép műhelybe, ahol könyveket kötnek. Tillinger Péter egy olyan ember, aki egész életét, minden tudását a könyveknek szentelte és szenteli. Míves darabok kerülnek ki a kezéből. De vajon lesz e mit bekötnie majd? Vajon az a sokszorosító műhely, amit ő a budapesti református teológián vezetett mivé lett, és mivé lesz a könyv? Erről beszélgettem vele.

Következő beszélgetésünkben Petrőczi Éva könyvet ajánl nekünk. Olyan könyvet, ami talán még ma is érdeklődésre tart igényt, képes is, tanít is, és szép is.

Végül, híreink élén Sárospatakra látogatunk el, ahol nemrég elkészült a kollégium tetőtere, egy szálláshely, ahova szívesen várják az érdeklődőket, különösen is a diákokat.

További híreink!
Liszt Ferenc és a zsoltárok címmel tart előadást dr. Eckhard Mária zenetörténész december 15-én, csütörtökön 19 órakor Budakeszin, a Fő utca 159. szám alatti Kálvin teremben.

Adventi jótékonysági koncertet ad Szabó Balázs a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának Tinédzser részlege javára december 16-án, pénteken 18 órakor Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban.

Készítsétek az Úr útját címmel tartanak adventi zenés áhítatot december 17-én szombaton 18 órától Budakeszin, a református templomban. A hangverseny előtt és után adventi kézműves termékek és könyvek vásárát is megrendezik.

Különböző népek karácsonyi énekeit mutatja be a Tabulatúra Régizene Együttes december 19-én, hétfőn 18 órakor Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban.

Nyílt napot tartanak ma 19 óráig a Zeneakadémia Egyházzenei tanszékén Budapesten, a Vörösmarty utca 35. szám alatt. A nyíltnap zárásaként 19 óra 30 perctől a Schola Academia koncertje lesz a Teréz templomban.

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatói és oktatói adnak karácsonyi hangversenyt december 14-én, azaz ma este 18 órakor a Kollégium Dísztermében. Előtte 17 órakor karácsonyi képzőművészeti kiállítás nyílik a Múzeumpedagógiai teremben.

Dr. Hatvani Viktor életéről szóló könyvet mutatnak be december 19-én, hétfőn Szendrőn, a Lorántffy Zsuzsanna Református Diakóniai Központban.

Megjelent a Református Énekek koncertsorozat idei hangversenyének CD-felvétele, amely a sorozat tizenötödik lemeze.

A Kecskés Együttes lantokkal, hárfával, különleges régi hangszerekkel ad elő karácsonyi énekeket december 23-án, pénteken 17 órakor Pócsmegyeren a református templomban.

Énekes istentiszteletet tart karácsony kapujában a Kálvin Kórus december 22-én, csütörtökön este 18 órakor Budapesten a Kálvin téri templomban.

Fekete Ágnes áhítata:

"Egy szó kiált: A pusztában készítsétek az Úrnak útját, ösvényt egyengessetek a kietlenben a mi Istenünknek! Emelkedjék föl minden völgy, süllyedjen le minden hegy és halom!" Ézsaiás 40,3-4

Egy mondás így szól: "Minél magasabbra jutsz a hegyen, annál kisebbnek látnak a völgyből." Már az emberi szem számára is létezik egyfajta kiegyenlítődés. Juthatunk mi nagyon magasra, de akkor távolra is kerülünk a többiektől. Ez a léleknek és az optikának is alapszabálya. Nincsen abszolút jó ezen a világon. Az egész élet egy nagy hullámzás, és néha úgy érezzük, fent vagyunk, de aztán rögtön kiderül, hogy ez nem is jó, hiszen távolodunk valamitől, amit amúgy szeretünk. Az egész élet, az egész világ egy óriási, színes kavalkád, nincs két egyforma teremtmény, nincs két egyforma nap. Egyszer azt mondjuk: "Ez csúcs! Ez nagyon jó!" Máskor azt mondjuk: "Mélyen vagyok, egészen nagy mélységeket élek meg. A nyelvünk képei is elmondják ezeket az érzéseket."
És Isten – úgy tűnik – szereti ezt a sokszínűséget. Mintha Ő szeretné a dolgokat sokféle szempontból nézni. Mintha szeretné a hegyeket és a völgyeket. De akkor mégis mit jelent mégis ez a mondat, hogy a hegyek szálljanak alább, és a völgyek legyenek megtöltve? Ez egyfajta kiegyenlítődést jelképez. Nem egyformaságot, nem azt hogy most már mindenre rándítsuk meg a vállunkat: "nekem mindegy!" Távol állt ez Jézustól! Hanem mintha azt kérné: Nézzük a hegy szemével a völgyet és a völgy szemével a hegyet. Isten szeretne kiegyenlíteni bennünket. Szeretne a szélsőségek irányából a harmónia irányába elindítani minket. Ez nyilván egy folyamat.
Nem véletlenül használja a Szent Írás annyiszor az út képét. Nem azt kéri, hogy robbantsunk föl mindent, és mostantól kezdve egy nagy laposság legyen a világ, hanem hogy induljunk el egy úton, amely a különbségek kiegészítéséről szól. Van, aki lassú, van, aki nehezebben indul el, van, aki félénkebb, van, aki hirtelen. És látok házaspárokat is, akik annyira különbözőek, és mégis harmóniában tudnak élni. Valahogy nem kioltják egymást a különbözőségeikkel, hanem kiegészítik egymást. Persze ezek a házaspárok nagyon sokat beszélgetnek, és nagyon sokat tesznek a kapcsolatukért. De vajon miért van az, hogy többnyire nem ez történik, hanem kioltjuk egymást. Valószínűleg azért van ez, mert nem értjük a hegy és a völgy szavát: Aki felmegy, kicsi lesz. A magaslatok alázatra szólítanak fel. A legfőbb keresztyén tulajdonság az alázat. Nem az alázatoskodás, hanem a valódi meghajlás Isten előtt. Isten kicsivé teszi azt, aki nagy, ha felmegy a hegyre.
Nagyon sokszor éreztem már úgy, hogy legszívesebben elszaladnék az egyházból. Ha szárnyam lenne, ahogyan a zsoltáros is írja, akkor elröpülnék. De akkor mindig megkérdeztem magamban: Vajon ez a helyzet, most az alázathoz, lelkem fejlődéséhez közelebb visz, vagy eltávolít Tőle? A szívemben több vagy kevesebb leszek most, ahogy itt állok? Egészen a mai napig mindig ezt a választ hallottam: Maradj csak, mert én itt teszlek téged alázatos szolgává. Ezen a hegyen kell kicsivé válnod! Érdemes ezt a kérdést feltenni magunknak: Kicsivé tudok-e válni azon a hegyen, amelyre annyira szeretnék felmenni? Mert Jézus nagy kiegyenlítőként jött el ebbe a világba. Ő úr volt, de szolga lett. Királyok Királya volt, de kicsi gyermekké lett. Egészen más perspektívát hozott el. Ezért változhat meg a mi perspektívánk is, és másként láthatjuk az életet!
Érdemes a hegyről megnézni a völgyet és fordítva, hogy elmondjuk Pál apostollal: "Ha élünk, az Úrnak élünk; ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Azért akár éljünk, akár haljunk, az Úréi vagyunk." Ha ezt kimondjuk, akkor minden völgyünk fölemelkedik, és minden hegyünk és halmunk alászáll. Ámen.

Similar Posts