A szeretet sorrend

A szeretet kérdése visszavezet minket gyerekkorunkba, szüleinkhez. A szeretet eredetünk kérdése. Szeretethiányunknak is története van. Így mondja Jézus Péternek: Simon, te, aki Jóna családjában nőttél…

A szeretet kérdése visszavezet minket gyerekkorunkba, szüleinkhez. A szeretet eredetünk kérdése. Szeretethiányunknak is története van. Így mondja Jézus Péternek: Simon, te, aki Jóna családjában nőttél fel, akit ebbe a környezetbe helyeztelek, aki minden bizonnyal rengeteg kudarcot éltél át Jóna mellett, szeretsz-e engem mindennél jobban?
Alig van ember, aki ne mondaná el manapság, hogy mennyi sérülést szerzett gyerekkorában. És tényleg így van. A szüleink által meg nem oldott konfliktusokat cipeljük magunkkal, és ha nem tudjuk megoldani, akkor majd a gyerekeink is viszik tovább, és ez a szeretethiány, ez az egész nagy baj csak adódik tovább nemzedékről nemzedékre. Hány dráma, hány filmsorozat szól erről! A szülők megoldatlan lelke, a szülők képtelensége a szeretetre vándorol nemzedékről nemzedékre, mint valami végeláthatatlan átok sor mennek a dolgok Jónáról Péterre, és így tovább.
De most megállít bennünket is Jézus: Simon, Jóna fia, szeretsz-e engem sokkal jobban, mint bárkit? Tudsz-e kapcsolódni ahhoz a szeretethez, amely nem földi, nem arról szól, hogy megjátszom magam, hanem az a szeretet, amit a kezem sebeiből látsz. Szeretsz-e engem mindenkinél jobban? Kihívja Pétert az árnyékból.
Ez azt jelenti, hogy a szeretet először is sorrend. És ha a szeretetünkben nem Isten van az első helyen, akkor kérdéses, hogy ki tudunk-e szállni ördögi köreinkből. Jézus ezt kérdezi tőlünk: le akarsz-e lépni azokról a sínekről, amelyekre rá lettél állítva?
Itt Jézus a lehető legmagasabbra teszi a lécet Péter számára: Szeretsz-e engem mindenkinél jobban, és nem embereket kedvelő, hanem isteni szeretettel?
Attól a Pétertől kérdezi ezt, aki nemrég háromszor megtagadta őt. Aki egy hatalmas kudarc után van. Úgy tűnik, hogy Jézus számára a kudarcok alkalmas terepet jelentenek az életváltozásra. Ilyenkor tudunk – jó esetben – tükörbe nézni. Ilyenkor alakul ki az értékrendünk! Pétert ezen a képen éppen egy sötét óra szolgálólánya hívja ki a fényre. Most derül ki, mi a fontos, mi az értékes nekünk. Péter Jézus kemény kérdésére ki tudja mondani: Igen Jézus, én kedvellek, emberi szeretettel szeretlek, de nem tartok ott, ahol kellene… Belenéz a tükörbe, és ezt mondja: itt tartok. A szeretet nem ott születik meg, ahol szépen mosolyognak, ahol sokat tesznek, hanem ott, ahol leveszik az emberek a maszkjaikat.
2022. május 1. – Húsvét 3. vasárnapja
„Mikor aztán megebédeltek, monda Jézus Simon Péternek: Simon, Jónának fia: jobban szeretsz-e engem ezeknél? Monda néki: Igen, Uram; te tudod, hogy szeretlek téged! Monda néki: Legeltesd az én bárányaimat!” János 21,15
Kép: Gerith van Honthorst

Similar Posts