Csöndben maradni

Vannak helyzetek, amikor nehezebb csöndben maradni, mint beszélni. Vannak ügyek, amelyekben nehezebb nem csinálni semmit, mint tevékenykedni. Nehezebb maradni, mint menni, pedig elvben kisebb energiát…

Vannak helyzetek, amikor nehezebb csöndben maradni, mint beszélni. Vannak ügyek, amelyekben nehezebb nem csinálni semmit, mint tevékenykedni. Nehezebb maradni, mint menni, pedig elvben kisebb energiát kíván az előbbi. Catherine de Hueck Doherty írja: A legfeszítőbb dolog a nyugati ember számára, hogy ennyire nyilvánvalóan passzív maradjon. Nem könnyű ilyen módon érzékenynek lenni a Lélek finom működésére. A lélek nagyon könnyedén mozog, a fuvallatnál is könnyedebben, a levegőnél is könnyedebben. (Pusztinya – Találkozás Istennel a csöndben, a magányban és az imádságban, L’Harmattan, 2023. 64.oldal)
Jézus egy széteső helyzetben, darabjaira töredező világban új erőforrást ad: Lehet, hogy nem láttok majd, de maradjatok bennem. Semmi más dolgotok nincsen. Nem tudjátok megváltoztatni a világot. De bennem titkosan kibontakozhattok. Ugyanott, ugyanaz történik, de ti egyre jobban azok vagytok, akik. Vesszők a szőlőtövön.
Jézus minden igazsága paradox: Én is benne maradok, és Ő is bennem marad. Pedig nem lehetek benne valamiben, ami énbennem van. Csak a levegő az, amely mindent átjár kívül-belül. Igy van velünk Isten is. Megmaradhatunk benne minden változás, metszés és vadhajtás ellenére. Belekerülhetünk abba a világba, amely mindenestől Istennel van tele.
Belső áramlásról van szó: A Teremtő Atya, aki szeret, folyton adni akar. Az a célja, hogy bennünk növekedjen, és nem az, hogy elvegyen. Talán a legnehezebb az életben az, hogy meghalljuk ezt a lágy, megértő, szeretetünket élesztgetni akaró isteni hangot. Valamilyen furcsa módon épp a szelíd, minden erőszakot nélkülöző szót halljuk meg a legkevésbé.
Jézus csak ennyit szeretne kérni: Maradjatok bennem! Ahogy vagy, amilyen lettél, az egész sorsoddal, életeddel maradj bennem, akkor jó helyen vagy.
Korábbi filmecske:
2024. április 28. – Húsvét 5. vasárnapja
Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz, mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek. Jn 15,1-8

Similar Posts