Óév-újévre

2021-2022 fordulójára ismétlésként: Régen homokórával mérték az időt, azaz még az eszköz is megmutatta: adott mennyiségű tér áll az ember rendelkezésére. Később a körkörös mozgású…

2021-2022 fordulójára ismétlésként:
Régen homokórával mérték az időt, azaz még az eszköz is megmutatta: adott mennyiségű tér áll az ember rendelkezésére. Később a körkörös mozgású mérőeszköz azt mutatta, hogy minden visszatér önmagába, hogy az idő valahogy forog velünk, mint ahogyan az évszakok. A mai idő pedig a digitális idő, ami egyszerűen egy hazugság. Mert az időt valójában soha nem lehet adott egységekként mérni. Persze elvileg meg lehet ezt tenni, hiszen léteznek erre műszerek, mint ahogyan az embereket is meg lehet számolni: mondhatom azt, hogy én vagyok a 122. ember, de ezzel mit mondtam el magamról? Azt, hogy egy darab vagyok.
Inkább azt lehetne mondanunk, hogy van reggeli idő, esti idő, piros idő, zöld idő. A percek nem egyformák. Mert az idő alapvetően rendelt idő. Nem az a lényege, hogy megszámolható, hanem hogy valamilyen célra kaptuk.
A régiek jól tudták, hogy az ünnep nem azért ünnep, mert piros betűvel írják a naptárba, míg a másikat feketével, hanem azért, mert akkor az örökkévalóságba lépünk bele. A keresztény ünnepek pedig még különlegesebbek, mert ezek történelmi ünnepek is egyben. Visszamegyünk az időben, és egy megtörtént eseményt élünk át ma. Persze nem úgy, hogy emléktáblát helyezünk el a bölcseknek, akik mondjuk éppen itt pihentek meg a betlehemi úton, hanem úgy, hogy lélekben mi is vándorlunk velük, és a szívünkbe megékezik a Messiás. Ilyenkor megszűnik az idő. Ilyenkor, valami nagy találkozásban, megértjük Isten szándékát, meglátjuk magunkat Isten gyermekeként. Az átengedés, az elengedés pillanatai ezek. Már nincs zakatolás. Az idő ebben a nagy összetalálkozásban értelmet nyer. Kiderül, hogy van miért élni. Valaki úr minden fölött. Az idő fölött is.
https://szemlelek.blog.hu/2020/01/01/a_naptar_keszitese_a_hatalom_dolga_szilveszterre_fa?fbclid=IwAR3XTyu5gbuHDMlBD_V9Ax8C1N5h2Io-IxDqxqusxa66zeLzj4_VoSvkLl4

Similar Posts