Ami fent van, az van lent

„Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van.” – tanítja az ősi bölcsesség. Ha…

„Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van.” – tanítja az ősi bölcsesség. Ha Isten világában eljött az idő, kinyílik az ég, a bolygók is együttállnak, akkor a földön is történik valami. Elközelített az Isten országa fent, és az ember szabaddá lesz lent. A jó hír, hogy Isten kezében nem furkósbot van. A földön pedig emberek engedik el a hálót, nem akarnak már a kenyeret adó tavon élni.
Ma nem is értjük, hogy ezért a hívásért otthagyták a családjukat. Nem bezárták, féltették, hanem otthagyták. Felfénylett az igazi csillag, és minden zsigerük azt választotta, hogy utána menjenek, most nem számít a veszteség.
Kétféle mozdulatból lépnek ki ezek az emberek. Péterék éppen dobják a hálót. Nagy a lendület, de most már erre nincs szükség. Jánosék kötözgetik a hálókat. Molyolnak. De erre az aprólékos figyelemre sincs szükség már. Mindkét hajó szélsebesen röpül most Jézus után, mert az igazán hiteleset, a magával ragadó erőt találták meg benne.
Sok szent, köztük Ágnes is követte őket. Ahogyan ez a vers is leírja. Ezen a lábnyomon járunk ma is.
„Megbíztam az útban
a keskenyben
nyaktörő volt
térdig érő kátyúkkal
időszerűtlen mint novemberben a cukorrépa
és kiértem a rétre ahol szent Ágnes állt
-na végre – mondta
-kezdtem aggódni
hogy másfelé mentél
a szélesen
aszfaltozotton
sztrádán egyenest az égbe – miniszteri kitüntetéssel
és hogy elvitt az ördög”
(Jan Twardowszki, ford.: Sajgó Szabolcs)
2024. január 21. – Évközi 3. vasárnap, Isten igéjének vasárnapja
Miután Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, és hirdette az Isten evangéliumát: „Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban!” Amikor a Galileai-tó partján járt, látta, hogy Simon és testvére, András, akik halászok voltak, éppen hálót vetnek a tengerbe. Jézus megszólította őket: „Jöjjetek velem, és én emberek halászává teszlek titeket.” Azok rögtön otthagyták a hálóikat és nyomába szegődtek. Mikor kissé továbbment, meglátta Jakabot, Zebedeus fiát, és testvérét, Jánost, amint a hálókat javították a bárkában. Őket is mindjárt meghívta. Erre otthagyták apjukat, Zebedeust a napszámosokkal együtt, és követték őt.
Kép: Mozaik – Szent Ágnesről, Róma

Similar Posts