Minden rossz valami jót hoz elő

Bajban ismerszik meg a jó barát. Azaz, az eredeti gondolat szerint a bizonytalanságban. (Amicus certus in re incerta cernitur – Quintus Ennius) Amikor az élet…

Bajban ismerszik meg a jó barát. Azaz, az eredeti gondolat szerint a bizonytalanságban. (Amicus certus in re incerta cernitur – Quintus Ennius)
Amikor az élet nehezebb pályáira kerülünk, és minden meginog, nem lépkedhetünk már kényelmesen, akkor valaminek történnie kell. Ezen a talajon kipróbáltság nélkül nem járhatunk.
Ekkor értjük meg, hogy miért van szükség a rosszra. Mi szeretnénk árnyék nélküli fényt. Földi létet nehézkedés nélkül. És főleg: szeretetet úgy, hogy nincs halál. Pedig elhalt búzaszemek ajándéka, hogy kenyér lehet asztalunkon.
Sarlónkat bele kell vetni a búzába, vágni kell az élethez. A mai, aratást indító ünnep szép képe ez.
Vannak barátaim, akiknek minden gondolata mögött valamilyen harc rejlik. Mintha az összes sarkon egy sárkány ólálkodna, és csak akkor születhetne valami jó, ha ezek közül legalább egyet megölünk. De az élet nem ilyen. Itt nem a nagy kettősségről van szó, mintha minden a jó és a rossz küzdelméről szólna. Épphogy nem. Az élet valójában nagy együttműködés. És mintha egyre öregedve és bölcsülve látnánk, hogy ezen a világon minden rossz – vagy amit a szemünk annak lát, – valami jót hoz elő. Például a baj a jó barátot.
Az életnek szüksége van szülőcsatornára, ahova kínok árán begyömöszölődünk. Csak onnan lehet kijutni a fényre. A könny hívja elő a mosolyt, és az igazi, mély kacagásban sírni kell.
2023. július 2. – Évközi 13. vasárnap, Mária és Erzsébet találkozása, Sarlós Boldogasszony ünnepe
Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám. Aki nem veszi föl a keresztjét és nem követ engem, nem méltó hozzám. Aki megtalálja életét, elveszíti azt, de aki értem elveszíti életét, megtalálja azt. Aki titeket befogad, engem fogad be, és aki engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött. Aki befogadja a prófétát, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. És aki az igazat befogadja, mert igaz, az az igaznak jutalmát kapja. S ha valaki csak egy pohár friss vizet ad is e legkisebbek egyikének azért, mert az én tanítványom, bizony mondom nektek, nem marad el a jutalma.
Mt 10,37-42
Japán selyemfestés – a jezsuita misszió emléke: Sarlós Boldogasszony. Megtalálható Makkosmárián.

Similar Posts