Tűz-víz

A tűz és a víz találkozása ritkán szerencsés. Életünk pólusai általában küzdenek egymással. Itt Európában különösen is félünk a tűztől: a pokol rémségeit látjuk benne….

A tűz és a víz találkozása ritkán szerencsés. Életünk pólusai általában küzdenek egymással. Itt Európában különösen is félünk a tűztől: a pokol rémségeit látjuk benne. Pedig egyszer egy csipkebokor úgy égett, hogy abban Isten volt jelen, és lángok szálltak emberek fejére, ez a Szent Lélek eljövetele volt. Egy kis molekula, a H2O pedig minden földi élet forrása.
János vízzel keresztelt, az embereket a szétválasztásra hívta. Ami szenny, maradjon kívül. A Mennyek Országa csak így lehet az otthonunk.
Jézus tüze átalakította János vizét. Ugyanazt a mondatot: térjetek meg, mert elközelített az Isten országa, az egység, a találkozás, a tűz és víz egyesülésének üzenetévé alakította.
És ez a felébredés. Akkor rájövünk arra, hogy nem ezen a földön mondjuk ki az utolsó szót. Akkor képesek vagyunk azt is meglátni, amit addig soha, amit elrejtettünk magunk elől. Amikor a bennünk élő tűz és víz találkozik, akkor megsejtjük az Istent.
A víz készíti az utat. A tűz folytatja. Ha kimerészkedünk a pusztába, ha elhagyjuk a társadalom vágányait, akkor képesek leszünk annyira átalakulni, hogy más kerékvágásban folytassuk az Isten országa keresését. A menny a földön csak akkor nyílik meg, ha bátran elmegyünk saját szívünk titkos vadonjába.
Titokzatosság nélkül csak a materiális világban baktatunk. Titokzatosság nélkül a körülményeink rabjai vagyunk. Jézus ott kezdte útját, ahol a földi egyezkedések véget érnek. Egy vademberhez ment el, aki a korabeli vallási rendszeren kívül élt. Az ő bevett-szertartásokon kívüli rítusával, a vízben tisztulással kezdődött minden. Azon az ösvényen, amelyet nem tapostak ki előre.
Jézus nem emelkedik János fölé, hanem magába egyesíti. Jézus nem alszik el a vízben, hanem lobogva, lángolva, „a vízzel” a szívében útrakel. A mennyei szikra és a mennyei harmat egyesült, mint ahogyan mindannyiunk szívében egyesül, akik Jézus nyomába szegődtünk.
2022. január 9. – Vasárnap, Urunk megkeresztelkedése
Abban az időben: A nép feszülten várakozott. Mindnyájan azon töprengtek magukban, vajon nem János-e a Krisztus. Ezért János így szólt hozzájuk: „Én csak vízzel keresztellek benneteket. De eljön, aki hatalmasabb nálam, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel fog titeket megkeresztelni.” Ekkor történt, hogy amikor a nép keresztelkedni ment, Jézus is megkeresztelkedett. Miközben imádkozott, megnyílt az ég, és a Szentlélek leszállt rá látható alakban, mint egy galamb. Szózat is hallatszott az égből: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem.”
Lk 3,15-16. 21-22
Kép: Todor Mitrovic
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy
Zsófi Márialigeti, Miskolczy József és további 86 ember
9 hozzászólás
20 megosztás
Tetszik

 

Hozzászólás
Megosztás

Similar Posts